vineri, 31 mai 2013

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, ediţia a XXIII-a, se încheie azi cu recviemul românesc Pomenire de Ştefan Niculescu



În perioada 24-31 mai s-a desfăşurat în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, ediţia a XXIII-a, însumând zeci de concerte, recitaluri camerale sau spectacole de operă.

Festivalul a debutat sâmbătă, 25 mai, cu opera în două acte şi un prolog O scrisoare pierdută de Dan Dediu, după piesa omonimă a lui Ion Luca Caragiale. De remarcat, de asemenea, şi opera trans-realistă într-un act The Awake Dreamer/ Visătorul trezit de Mihaela Vosganian, prezentată în premieră absolută la Opera Română, precum şi alte concerte de muzică electronică sau spectacole multimedia,concerte simfonice, vocal-simfonice sau camerale susţinute în întreaga ţără.

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi se încheie vineri, 31 mai, cu un concert al Corului şi Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, concert al cărui program cuprinde Simfonia I de Adrian Iorgulescu, Concertul pentru pian şi orchestră de Zygmunt Krauze, iar în final, recviemul românesc Pomenire de Ştefan Niculescu.

Festivalul SIMN (Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi) este cel mai răsunător eveniment dedicat muzicii noi din România şi are un rol deosebit pentru promovarea celor mai valoroşi compozitori români şi străini, cât şi pentru valorificarea marilor personalităţi româneşti care sunt înscrise în zona muzicii noi.

Ediţia a XXIII-a a Festivalului SIMN şi-a propus o suită foarte variate de evenimente artistice, spectaculoase prin valoarea artistilor participanţi, atât în ceea ce priveşte numele importante de compozitori incluse în programele concertelor, precum şi interpreţii invitaţi în această ediţie a festivalului, mulţi dintre ei vârfuri în muzica românească sau mondială. Prin participarea acestora, Festivalul a reuşit să pună în lumină valoarea indiscutabilă a unui mare număr de lucrări.

Promovarea marilor valori ale creaţiei muzicale româneşti noi în contextul valorilor europene şi universale ale muzicii moderne şi contemporane este un altă ţinţă a Festivalului SIMN 2013. Pe lângă nume ale compozitorilor români confirmaţi deja pe plan internaţional, vor reprezenta creaţia autohtonă, de asemenea, şi cei mai importanţi compozitori ai tinerei generaţi, parte din ei deja prezenţi şi pe plan internaţional. În felul acesta, ediţia actuală va încerca sa evidenţieze valoarea deosebită a muzicii noi româneti în actualul context muzical european. Într-o săptămână de concerte, Festivalul şi-a dorit să aibă un impact în viaţa culturală românească şi să îndeplinească încă o dată rolul de far în cultura muzicală contemporană.

Festivalul SIMN 2013 a inclus 7 zile de concerte desfăşurate în Bucureşti, precum şi o serie de concerte vocal-simfonice, simfonice şi camerale cate au avut loc în mai multe oraşe din ţară, acestea fiind organizate în parteneriat cu principalele instituţii de profil ca Filarmonicile, Universităţile de Artă şi Teatrele Muzicale din Iaşi, Cluj, Arad, Ploieşti, Piteşti, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş, Bacău, Botoşani, Craiova, Galaţi, Timişoara, etc. Ediţia din acest an a găzduit peste 20 de concerte în Bucureşti, de la recitaluri camerale, la opere şi spectacole multimedia.

Mai multe evenimente conexe au fost prilejuite de edţia din acest an, printre care Simpozionul Internaţional “Paul Constantinescu – Constantin Silvestri”, conferinţă susţinută de Zygmunt Krauze o ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa compozitorului polonez, din partea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, lansarea oficială a Centrului de Informare Muzicală din România, miercuri 29 mai, la Sala "Dinu Lipatti" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lansări de CD-uri şi cărţi de specialitate.

Despre Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi
Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi s-a născut imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ca manifestare plină de entuziasm a libertăţii artiştilor de a se exprima liber, de a scoate la suprafaţă lucrările, ideile pe care până la acel moment nu avuseseră cum să le dezvaluie. Mulţi tineri s-au alăturat acestui entuziasm, unindu-se în grupuri, ansambluri dedicate muzicii noi. S-a deschis la acel moment cea mai importantă poartă pentru România, a muzicii contemporane internaţionale, creându-se oportunităţile de comunicare, schimb cultural, circulaţie a creaţiilor dinspre şi către spaţiul românesc.

Toate generaţiile de muzicieni – compozitori şi interpreţi – s-au implicat în naşterea şi creşterea acestui festival care s-a impus în 22 de ani prin continuitate, stabilitate, valoare şi recunoaştere internaţională.

Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti, în co-producţie cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Mai multe detalii pe www.simn2013.com

Niciun comentariu: