luni, 26 septembrie 2011

V. Am reînoit cerul, am adăogat doue stele şi am curăţit luna... 8


O socoteală ciudată
- Socoteala unui zugrav însărcinat cu repararea unei biserici:

I. Am pus coadă nouă cocoşului lui Sf. Petre şi i-am îndreptat creasta ... 3
II. Am pus pe cruce pe tâlharul din dreapta care căzuse şi i-am pus un deget nou ...2
III. Am pus o aripa arhanghelului Gavril ... 4
IV. Am spalat pe servitoarea lui Caiafa şi i-am pus roşu pe obraz ...6
V. Am reînoit cerul, am adăogat doue stele şi am curăţit luna... 8
VI. Am înroşit focul din iad, am pus o coadă nouă lui Lucifer, i-am îndreptat o unghie ... 4
VII. Am reparat haina lui Avram şi i-am pus doui nasturi la vestă ... 2
VIII. Fiului lui Tobia, care căletoreşte cu îngerul Gavril, i-am pus curea noue la traistă ...2
IX. Am spălat urechile măgarului lui Ballaam şi l-am potcovit ...3
X. Am smelit corabia lui Noe şi i-am pus doue lopeţi noi ... 6
TOTAL LEI ... 40

Din RADIVON - Organ al partidului elegant şi de bun gust, Bucureşti, joi 10 Mai 1901 (Anul X, no.1), numer extra-ordinar. Programa serbărei zilei de azi, 10 Mai 1901, a doue zecea serbare a încoronărei.. - Reclamă inedită a magazinului RADIVON, de colecţie, cu ocazia Zilei Tronului, 10 Mai 1901

Foarte ieftin mi s-a părut punctul V. Pe noi oare cât ne-ar costa azi să reînoim cerul, sa punem două stele în sufletele noastre? ha? :))

Mă întorc pe călcâie, dau să plec.. şi găsesc altă minune.


Alteţei Sale Regale
Principelui Carol


Alteţă Regală,

Odată cu înfăptuirea României-Mari, s-au făcut multe reforme: agrară, electorală, financiară şi atâtea legi de unificare a sufletului românesc; dar la temelia acestora ar trebui să stea reforma sufletelor, purificarea şi înnobilarea lor.


(prima pagină din Conducerea vieţei instinctive, intelectuale şi sociale de Nicolae Moisescu, 1923 - exemplar din biblioteca Principelui Moştenitor Carol)

Pe lângă cele de mai sus, la expoziţia cu obiecte ale Casei Regale de la Opera Română, m-am mai lăsat încântată de tablourile lui Samuel Mutzner (unul din preferaţii mei, cu o pensulă cu totul şi cu totul specială), de tablourile pastorale ale lui Grigorescu (la care, de fiecare dată când le întâlnesc, se zbârleşte pielea pe mine): Ţărăncuţă cu fuior întorcându-se acasă sau Ciobănaşul de pe Valea Doftanei - pe care l-am văzut pentru prima oară într-o seară memorabilă, pierdută pe străzi, împreună cu M...Camil Ressu, Pallady, Dărăscu, într-o frumoasă şi dulce alcătuire a unei valoroase moşteniri.

Mâine va fi licitaţie. Dacă nu aveţi bani, mergeţi totuşi, blufaţi şi creşteţi cotele. Până la urmă, orice preţ ar avea comorile de acolo, acesta nu este de "ajuns", pentru că sunt de nepreţuit.

(şi da, I'm back!)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Welcome back, Rhum's Room! Sensibilă, aşa cum te cunosc, explorând " zone" artistice, spirituale, ce multora le sunt necunoscute, nesuferite sau incompatibile cu state of mind de moment. Mare păcat pt. aceştia! contează foarte mult să " evadezi" din rutina cotidiană, să-ţi rafinezi gusturile artistice sau să te poţi regăsi, identifica sau măsura în/cu plăcerile artistice şi domeniile rafinate ale ARTEI, în general. Cu respect,
Silviu

Bunatati de Poveste spunea...

ce frumos ...cuvintele, oricum sunt de prisos ! :)