miercuri, 4 mai 2011

Innovatio SOUND sub bagheta dirijorului italian Francesco Messina

INNOVATIO
SOUND

acelaşi cor, alt dirijor:
Francesco Saverio Messina


Corul SOUND al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti are bucuria de a vă invita la un concert inedit, sâmbătă, 14 mai 2011, ora 19:00. Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor (str. Plevnei nr.61), în Sala Mare - amfiteatru din incinta instituţiei (etaj II) şi îl va avea ca invitat de onoare pe dirijorul italian Francesco Saverio Messina.

Concertul din 14 mai face parte dintr-un proiect de schimb de experienţă între Corul SOUND din România şi Corul CANTICA NOVA din Milazzo, Italia.

Schimbul cultural între cele două entităţi artistice a presupus realizarea a două concerte – un concert al corului Cantica Nova, în Millazzo - Italia, sub conducerea dirijorului român, Voicu Popescu; al doilea concert, al corului SOUND sub bagheta dirijorului italian, Francesco Saverio Messina, la Bucureşti.



Concertul din Italia, care s-a desfăşurat pe 3 aprilie 2011, a fost precedat de o săptămână de lucru intens cu corul Cantica Nova sub îndrumarea dirijorului corului Sound al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, dl. Voicu Popescu. În săptămâna respectivă, dirijorul român a transmis şi a împărtăşit din caracteristicile interpretative ale corurilor româneşti, din spiritualitatea românească şi tradiţiile românilor. În acelaşi timp, dirijorul român a preluat elemente ale culturii interpretative italiene, a înţeles o parte din spiritul italian, pe care apoi l-a transmis şi corului Sound. Repertoriul pregătit pentru acest concert a fost alcătuit din piese italiene şi internaţionale, la care s-au adăugat: o lucrare a unui compozitor român, o prelucrare folclorică a jocului din Maramureş, cunoscut sub numele de Mociriţă – Cântec şi joc din Maramureş sub aranjamentul lui Dan Mihai Goia.
Despre concertul din Italia, aici şi aici


Concertul din România, care va avea loc la data de 14 mai 2011, va fi şi acesta pregătit printr-o săptămână de lucru intens cu Corul SOUND, sub îndrumarea dirijorului Corului CANTICA NOVA, Milazzo, dl. Francesco Saverio Messina. Săptămâna viitoare, dirijorul italian va putea transmite şi împărtăşi din caracteristicile interpretative ale corurilor italiene, din spiritualitatea şi tradiţiile italiene, membrilor corului SOUND. Repertoriul pregătit pentru acest concert va fi alcătuit din piese româneşti şi internaţionale, la care se adaugă trei lucrări din repertoriul italian:

1. Nunta - Constantin ARVINTE
2. Cântec şi joc din Maramureş - ar. Dan Mihai Goia
3. Mă luai - Tudor JARDA
4. Tatăl nostru - Dan VOICULESCU
5. Il bianco e dolce cigno - Jacques ARCADELT
6. Tollite hostias - Camille SAINT-SAENS
7. Missa brevis (Kyrie-Gloria) - Zdenĕk LUKÁŠ
8. Ave Maria - Javier BUSTO
9. Notre Pere - Maurice DURUFLE
10. Benedic, anima mea, Domino - Dominique GESSENEY-RAPPO
11. Prende la vela - ar. Lucho Bermudez
12. The way we were - Marvin HAMLISCH, ar. Chuck Cassey
13. Witness - ar. Jack Halloran
14. To the mothers in Brazil (Salve Regina) - Lars JANSSON, ar. Gunnar Eriksson
15. Ciuri ciuri – folclor sicilian
16. Si maritau Rosa – folclor sicilian

Prin realizarea celor 2 concerte, în Italia şi România, Fundaţia Culturală SOUND şi-a propus un schimb de experienţă care depăşeşte graniţele obişnuitului, schimb care să permită pe de o parte, transmiterea unei părţi a spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti într-un spaţiu unde sunt mai puţin cunoscute, să permită publicului spectator din Italia să descopere România dintr-o altă perspectivă, să permită renunţarea la diverse mentalităţi şi idei preconcepute despre o anumită naţiune sau o anumită cultură, şi pe de altă parte, aducerea în faţa publicului român a unui stil componistic şi mai ales interpretativ distinct, în pofida latinităţii ce caracterizează ambele formaţii corale.

Fundaţia Culturală SOUND, al cărei proiect principal este reprezentat de Corul SOUND, speră ca prin aceste activităţi artistice inedite să pună în valoare patrimoniul cultural naţional mobil, să încurajeze dialogul intercultural şi formarea unei reţele a formaţiilor corale, să pună în valoare cultura românească în Italia şi, de ce nu, să crească vizibilitatea şi accesibilitea culturii româneşti în Europa.


ORGANIZATOR:
Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti

FINANŢATOR: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret

PARTENERI:
Fundaţia Culturală SOUND şi Amici della Musica Milazzo

SPONSORI:
Raffineria di Milazzo, Amici della Musica Milazzo

PARTENERI MEDIA:
www.bucurestifm.ro, www.24FUN.ro, www.port.ro

Niciun comentariu: