Miercuri, 31 martie 2010, la ora 19.00, are loc concertul de muzica baroca Leçons de ténèbres gazduit de Sala Bizantina a Cercului Militar National.
Sunteti invitati sa luati parte la un concert deosebit, creat si prezentat special in miercurea din Saptamana Patimilor.
Leçons de ténèbres Pour le Mercredy Saint
Nicholas Siret (1663-1754) - Ouverture – Pièces de clavecin (ca. 1710)
François Couperin (1668-1733) - Première leçon de ténèbres pour le Mercredi Saint à une voix
François Couperin (1668-1733) - Deuxième leçon de ténèbres pour le Mercredi Saint à une voix
Antoine Forqueray (1672-1745) - La Couperin - Pièces de viole mises en pièces de clavecin (1747:Ire Suite)
François Couperin (1668-1733) - Troisième leçon de ténèbres pour le Mercredi Saint à deux voix
Jean Philippe Rameau (1683 – 1764) – L’Entretien des Muses – Pièces de clavecin 1731
François Couperin (1668-1733) - Victoria - Motet pour le jour de Pâques
L’Entretien des Muses
Raluca Enea – soprană
Dana Caraman – soprană
Irina Năstase – clavecin
Invitat: Eugen – Bogdan Popa – violoncel baroc
În ritualul catolic Ceremonia Tenebrelor reprezenta un moment foarte important începând în special cu perioada Renaşterii. În Franţa ele se transformă treptat în adevărate spectacole atingând momentul maxim pe perioada regalităţii. Sunt foarte frecvente cazurile în care ele au constituit sursă de inspiraţie pentru diverşi compozitori ai epocii Barocului muzical. Printre aceştia se numără François Couperin, Marc - Antoine Charpentier, Michel Delalande sau Jean Gilles.
Erau prezentate astfel pe parcursul a trei seri Plângerile Profetului Ieremia, ale Sf. Augustin şi ale Sf. Paul, fiecare dintre acestea cuprinzând câte trei lecturi. Este de remarcat, în cadrul ceremoniei, prezenţa unui candelabru triunghiular cu cincisprezece lumânări care erau stinse treptat până la final. Cele cincisprezece lumânări îi reprezintă pe cei unsprezece apostoli fideli, pe cele trei Marii (Maica Domnului, Maria – sora lui Lazăr şi Maria Magdalena) şi pe Iisus Hristos (cea mai mare lumânare din vârful candelabrului). După prezentarea celui de al paisprezecelea verset, sfeşnicul este ascuns în spatele altarului sau într-un spaţiu închis, evocându-se momentele crucificării lui Iisus. La finalul ceremoniei sfeşnicul este readus simbolizând astfel Învierea lui Iisus Hristos.
Leçons de ténèbres Pour le Mercredy Saint au fost compuse de François Couperin pentru ceremoniile religioase din Săptămâna Patimilor oficiate la Mănăstirea Longchamps, în anul 1714. Textul utilizat este cel prezent în cadrul Lamentaţiilor Profetului Ieremia din Vechiul Testament în care acesta evocă distrugerea Cetăţii Ierusalimului de către babilonieni. Momentele în care lumânările sunt stinse sunt specificate de către compozitor pe parcursul lucrării prin indicaţia Petitte Pause.
Raluca Enea
Tacenda
Acum 2 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu