joi, 30 aprilie 2009

De 1 si 2 Mai la Clubul Taranului


Imi place la nebunie afisul!!!
Asta-i un afis care te scoate din ..casa :)


Vineri 1 Mai, orele 12.00 - 02.00
VOCEA MESELOR - festival de exorcizare relaxata - mititei, sedinte, bere, pionieri, sirop cu sifon, uteciste, nechezol, discoteca retro, floricele, diplome & alegeri

Vineri, 1 Mai, ora 21.00
TIMPURI NOI - concert tovarasesc
intrarea 25 LEI


Sambata, 2 Mai, ora 21.00

SARMALELE RECI - concert muncitoresc
intrarea 25 LEI

miercuri, 29 aprilie 2009

SOUND & Valentin Radu - impresii sentimentale si vizuale, de dupa














Dragii mei,

Concertul de luni seara a fost unul de exceptie - cu totii am fost de acord cu asta: exceptional si in cele bune si in cele ...dureroase ca sa zic asa. Am avut parte de doua ore de concert intr-o stare de expasiune si exuberanta cum, eu de 4-5 ani decand sunt la SOUND, inca nu am trait. Si am avut si partea unui dulce supliciu (aia "dureroasa")...de la greutatea partiturilor si intzepenirea timp de doua ore, in aceeasi pozitie, plus sustinerea constanta a ritmului...permanent cu atentia alertata si in garda, tinand cont de exceptionala capacitate - si inepuizabila - a lui Valentin Radu de a improviza la nesfarsit, de a ne tine permanent in suspans ..de la ne plimba - in cadrul aceleasi piese - de la o tonalitate la alta, de la o partitura de jazz clasic, la una moderna, intorcandu-ne si invalmasindu-ne duios, prin perioade clasice, romantice si chiar baroce ale muzicii.

















In cateva cuvinte: am avut parte de un concert in care permanent ni s-a provocat limita..sau cum zice americanul ..."permanently push the limit" - avand satisfactia, tot permenenta, ca am depasit-o si ca am reusit sa stralucim, chiar si atunci cand am fost luati prin surprindere, ducand la bun sfarsit un concert istovitor (frumos de istovitor), greu si minunat, pana la urma.
















Multumiri dlui dirijor Voicu Popescu - pentru rabdarea cu care a muncit cu noi pentru a invata partiturile (in conditii aprige de repetitii in stari de "dezaxare" progresiva si ireversibila a sound-istilor :))) si dlui Valentin Radu pentru non-conformismul si genialitatea cu care abordeaza libertatea pe care ne-o poate oferi muzica.

Si asa cum am "invatat" in timpul concertului (btw, fiecare concert este o adevarata lectie ..), va pot impartasi si voua - "contra unei cutii de bomboane" - ca "Jazz", in limbajul slang, inseamna libertate fluida.

Ceea ce mi-a mers direct la suflet (la sufletul meu insetat de libertate si care de luni seara, simte si cunoaste, in acelasi timp, si dimensiunea fluida a libertatii..)














Fotografiile sunt realizate de catre colega mea intru cele ale Arhitext-ului, Elena Smeianu. (multumiri, draga sustinatoare a noastra :))

uitasem! :P ..astept cutia cu bom---boaneeeeeeeeeeeeee :)))

miercuri, 22 aprilie 2009

Concerte SOUND & Valentin Radu - 26 si 27 aprilie 2009



Concertul de duminica, 26 aprilie, de la Sala Dalles se va desfasura incepand cu ora 19.00, trecute-fixxx... Atentie! ca sa nu ratati spectacolul (daca tot ajungeti..:))): INTRAREA SE FACE PRIN INCINTA ANTICARIATULUI de langa Libraria Noi.

Din program:

1. There's No Business Like Show Business
2. 42nd Street
3. Summertime
4. Sing, Sing, Sing
5. Puttin On The Ritz
6. It Don't Mean a Thing If It Ain't Got That Swing
7. Johhny B. Goode
8. Back To The Fifties
9. American Dance Party
10. Amazing Grace - Kum Ba Yah
11. Lullabye
12. Bridge Over Troubled Water
13. One Moment In Time
14. John Denver

Dirijor: Voicu Popescu

INTRAREA LIBERA :)

Al doilea concert SOUND & Valentin Radu se va desfasura luni, 27 aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor (Preoteasa, pe Plevnei, in spatele Operei Romane), incepand cu ora 20.00.

Stay tunned.. va mai anunt cand am noutati, schimbari de modificari si alte cele ;).

miercuri, 15 aprilie 2009

Pupeze si motoare

Sambata trecuta ajunsei in zona Romexpo ..la un casting de voce.

Ma inscriu la casting, interpretez o piesa.. si sunt rugata sa cant pe emisia 1 – la naiba! .. in puii mei! Ma urmareste chestia asta. Cant natural pe emisia 3. ..exista piese care ma invita sa cant pe toate emisiile :D dar la asta nu era cazul. Cant o (h)alta piesa, pe emisia 1. La final vad o privire grava pe fata celor din juriu si sunt intrebata daca de obicei si respir in timp ce cant (?!?). Toata lumea prezenta izbucneste in ras ..si-mi place atmosfera de voie buna, nou creata. Reiau prima parte din piesa si-mi dau seama ca oamenii au dreptate – eu nu respir minuta intreaga cantata, poate si mai mult; ma scuz ca nu-mi dau seama, asa-mi iese «di la natura» ...ma bucur sa primesc complimentele lor (uitasem cum e si m-am simtit din nou ca la scoala, cand mi se dadea 10 pe linie :)). Succes mirobolant! Termin, schimbam telefoane si ies in graba pentru ca foarte aproape de locul cu pricina se intamplau chestii mult mai fierbinti. La Romexpo se petrecea Salonul de motociclete 2009.

Intru. Rumoare. Lume cata frunza cata iarba, iarmaroc in toi. Il vad si pe Nică din Humulesti, cu pupaza lui cu tot ..pe motocicleta, evident. Trec pe la toate pavilioanele de la parter. Mai trec inca o data. Urc si la etaj.

Sunt dezamagita.

Imi dau seama - intr-un tarziu - ca vazusem piese mult mai tari in «expozitia» de afara, din parcare, ale own-arilor - rasfatate si alintate in vazul targului - de cei care se mandresc cu asa bijuterii mobile (colectionari si mari sentimentali, de fapt si de drept – desi majoritatea iti dau aparenta unor bestii fioroase..)

Mai cobor inca o data la parter…oi fi obosita, nu se poate... Dupa ce mai insist cateva minute imi dau seama de crudul adevar si renunt. Editiile noi de motociclete nu-mi par decat niste machete reusite de design, in care intuiesc «cartonul» si «sentimentul» mercantil din care sunt concepute de catre proiectant. Nu-mi transmit nimic, nici macar sentimentul pur de libertate care ii este subinteles conceptului de motocicleta. Totusi, la etaj, vad si ceva ce mi-ar fi placut sa-mi iau macar asa …just for fun.. or just for some kinky sex :))) - castile de la Nexx. (*da' parca si astora le lipsea un x, ca sa fie just perfect for that :D)

Pffffff…pai in parcarea arhiplina de afara chiar simtisem emotia celui care-si cumparase o motocicleta, cu dorinta si inocenta unui copil care-si doreste asa ceva o data in viata si numai de la Mos Craciun (pentru ca nenea asta aduce chestii numai din suflet..) si pe care si-o alesese din mii de alte alternative, la care visase o viata, o copilarie sau ..doar o noapte. Dar visase. In fata catorva modele de afara, aveam certitudinea unui vis implinit - si al celui ce o concepuse si al celui ce o cumparase. Intarzii mult la un model superb de Harley, editie mai veche, nush ce capacitate a motorului …o diva. Imi mai place si o Honda Valkyrie, tot editie veche – seductie la superlativ, ca sa vorbesc in termeni de laudatio motorum

Inauntru, in schimb, domnea o atmosfera de balci, de talcioc ..in care, bineinteles, primeaza vanzarile de la finele zilelor de targ; ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca am dat de pavilioane la care erau expuse mai multe păstăi decat motoare ...asa le zic eu la pupezele care zambesc tâmp vizitatorilor la manifestari de genul asta, de ai impresia ca nu esti la o prezentare de produs ci ca ai nimerit la Targul de Fete de pe Muntele Gaina (..si acum jignesc frumusete de traditie, ca acolo-s fete faine si cu privire mandra, fie vorba intre noi ..)

Singurii vizitatori autentici si sincer interesati de ceea ce se expunea acolo au fost copiii, categoria de varsta 2-10 ani :)) care nu cedau sub nici o forma ochiadelor de pupaza.. unicii clienti fideli care se opreau la fiecare model, priveau interesati foile de prezentare cu datele tehnice ale prototipului, cu toate ca nici macar nu stiau sa citeasca. Si daca se intampla ca taticutzul sa intarzie la poze cu pupeze, ii harţuiau in stilul lor zgubilitic si-i trageau de mana – insistent – sa vada si celelalte modele, «ca nu e timp sa le vada pe tuuuaaaateeee….»

Dupa ce am realizat ca modele care sa-mi placa nu am sanse sa vad acolo – mi-am ridicat ochii de pe motoare si mi-am propus sa «desenez» portretul robot al posesorului de motor. De data asta mi-a placut ce vad: psihologic, cel care este posesor – trecut, prezent si viitor al unei motociclete - are urmatoarele caracteristici: este actional, nu-i plac «timpii morti» din trafic, ritmul cardiac este ceva mai alert decat al celorlati participanti la trafic, la munca, la viata si in general ..la tot ;)) este independent, autonom si liber. Mai ales liber. Si fericit.

Morala: productia in serie (si la pupeze si la motoare), oda a consumerismului si accesibilitatii totale..este moartea pasiunii!


(*..desi cateodata ma gandesc la cat de abusurda si obtuza este varianta in care vad claie de masini oprite la stop, unde - din cele 4 locuri disponibile - este ocupat numai unul singur: aliernare totala si ireversibila (si asta) a lui homo urbanus, si ma intorc la benefica utilitate a motorului in spatiul urban).

miercuri, 8 aprilie 2009

Floriile cu bucurie la Muzeul Satului















Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» vă invită în zilele de 11 şi 12 aprilie 2009, să sărbătorim împreună Floriile cu bucurie.

Evenimentul organizat în fiecare an la Muzeul Satului îşi propune readucerea în conştiinţa publicului a tradiţiilor şi datinilor legate de sărbătorile pascale.

Din programul celor două zile de sărbătoare vă invităm să ascultaţi cântări religioase – pricesne, muzică populară, să participaţi la demonstraţiile meşterilor populari, să descoperiţi gastronomia tradiţională şi produsele bio.

Sâmbătă 11 aprilie, începând cu ora 11:00 vă aşteptăm în Satul de la Şosea.

Informaţii suplimentare:
Iulia Grumăzescu
Tel. 021 317. 91. 03 / int. 143, E-mail: muzeulsatului_ig@yahoo.com

Mai jos, programul:

Floriile cu bucurie
11 – 12 aprilie 2009


Sâmbătă, 11 aprilie 2009

11.00 Bun venit la Muzeul Satului !

13.00 Întâlnire cu cartea - Dorel Zaica şi ucenicii - album de artă
Ed. Alexis, 2009, Bucureşti; prezintă Larisa Stratan
13.30 Să descoperim semnificaţia Sărbătorilor Pascale
prezintă Dr. Doina Işfănoni - Director
Invitaţi: Grupul Buieniţii, Valea Dragului, Giurgiu – coordonator Paula Perianu
Lazărul, Ghimpaţi, Giurgiu – coordonator prof. Florin Voicu
14.00 Să învăţăm „să scriem” ouă de Paşti!
Demonstraţie interactivă (biserica Dragomireşti, Maramureş)
15.00 Concurs - Recunoaşteţi obiectele! (scenă)

11.00 – 19.00 Târgul de Florii


Duminică, 12 aprilie 2009

12.00 Toaca - Grupul de copii Ascetica Toacă - Victoria, Braşov
coordonator preot Octavian Smădu
(biserica Dragomireşti, Maramureş)
12.30 De pe valea Sălăuţei – Fanfara Telciu, Bistriţa - Năsăud
coordonator prof. Ioan Mureşanu (scenă)
13.00 De dor şi de dragoste – Florica şi Ştefania Criste - Cizer, Sălaj
13.30 Cântări pentru Florii - muzică bizantină - Grupul Anton Pann – Bucureşti
dirijor Constantin Răileanu (scenă)
14.00 Pricesne - Dorica Raţiu - Târnăveni, Mureş (scenă)
14.30 Vine, vine primăvara ! - Corul Sound – Bucureşti
dirijor prof. Voicu Popescu (scenă)

15.00 Dalbe flori de măr - Ion Creţeanu – Voineasa, Olt (scenă)
15.30 Flori de cântec - Alisa Toma -Valea Streiului, Hunedoara,
Alin Suceveanu - Suceava, Alexandru Pătraşcu – Bucureşti
Florin Ologeanu, Alexandria, Teleorman (scenă)
16.00 Vis de primăvară - recital de chitară clasică
Tudor Niculescu - Mizil – Bucureşti (scenă)
16.30 Sunetul muzicii
Andrei Adrian Drăgoescu - Bucureşti - recital de vioară
Andrei Theodoru - Bucureşti - recital de clarinet (scenă)
17.00 Omul nu-i frunză nici floare! - Maria si Constantin Cîrjaliu –Romanaţi, Olt

10.00 – 19.00 Târgul de Florii

luni, 6 aprilie 2009

Cartea “Doctrina şocului” de Naomi Klein a fost lansată în România

Fost-am joi seara la lansarea Doctrinei socului. Am intarziat cateva minutele (evident), am intrat pe poante si, desi toate locurile erau deja ocupate si unii invitati sprijineau - intr-o atitudine perfect intelectuala - peretii, cu toate acestea, zic ..mi se ofera un loc - din partea echipei de PR a editurii.

Echipa pe care vreau sa o felicit pentru reusita de a coordona o lansare binemeritata pentru cartea in cauza si pentru curajul de a lansa pe piata o carte care face un rechizitoriu dur al politicilor de inspiratie neo-liberala care cresc la san marile corporatii si, implicit, marile interese/marile afaceri si marii bani ai lumii in care convietuim; ii felicit pe cei de la Vellant si pentru ca au avut ideea inspirata de a-l invita la aceasta discutie pe politologul Cristian Parvulescu, voce neobosita a societatii civile romanesti, analist subtil al realitatilor «democratice» romanesti, constiinta lucida si ludica ;)) a unei constante opozitii (mereu alta.. dar mereu fidela principiilor adevaratei democratii), gata oricand sa ne indrepte ratacirea printr-o gluma taioasa dar foarte bine inspirata si imbracata in haina jocului socratic - constructiv si instructiv - al dialogului.

Contrar unei lansari conformiste, cartea a primit mai multe critici decat laude. Si supriza, in acest caz, stiti care este? ca nici macar nu m-a deranjat acest lucru. Si cred ca nici pe ceilalti invitati nu i-a deranjat faptul. Am avut parte de o discutie critica efervescenta, foarte benefica calitatii noastre de Homo Criticus, ca sa zic asa.

Va recomand cartea de mai jos tocmai din acest motiv: dincolo de abordarea partinitoare (care i-a fost reprosata) si de atitudinea vadit subiectiva*, cartea naste o gramada de intrebari in mintea celui ce ia cunostinta de faptele prezentate aici, intr-un nemilos stil jurnalistic si documentaristic.

[*ceea ce pana la urma mi se pare normal si implicit..deoarece din acest motiv iti exprimi o opinie: pentru ca e a ta, e personala, e subiectiva, e adevarul realitatii tale, in contact cu realitatea din jurul tau; si de ce ar trebui ignorat sau marginalizat adevarultau, negata realitateata? «realitatea», vazuta prin ochii tai si prin constiinta ta - unica si individuala - presupun ca ar trebui respectata si acceptata macar pentru faptul ca ea exista si se afirma, intr-un anumit context.. (bineinteles, in masura in care nu aduce prejudicii sau vatamari grave, inumane, realitatii celor din jurul tau..)].

Dincolo de suturile pe care si le-a luat si dincolo de suturile pe care si le va lua, cartea asta desparte niste drumuri, niste constiinte..desparte apele, ca Moise in Marea Moarta. Si te pune in garda cum ca daca nu cunosti si cealalta fata a «adevarului» (care ti se serveste in mod oficial), esti in mare pericol. Cartea poate fi luata ca un indemn la a cunoaste si cealalta parte a adevarului - macar ca posibilitate (din n variante luate cate..xyz..) si ca avertisment - care sa te tina treaz, atent si gata de a spune: «Stati putin. Aveti putintica rabdare.. Mai vreau sa cunosc si alte variante..dupa care, ma voi pronunta si voi lua o decizie in cunostinta de cauza..». Pana la urma este vorba despre sanatoasa deschidere. Open your mind and you'll see that ..there is no spoon. :)))

Multumesc editurii Vellant pentru aceasta carte si d-lui Cristian Parvulescu pentru ca mi-a fost profesor 4 ani, la Stiinte Politice. Datorita lui, mai ales, - dar si celorlalti profesori - m-am pricopsit cu o gandire critica, atenta si re-activa la tot ceea ce ni se «serveste» de-a gata, ambalat si impachetat in cea mai tentanta si orbitoare poleiala, oricand si oriunde.

Ceea ce va doresc si voua. :)



Iata aici, comunicatul editurii:

„Doctrina şocului”, cea mai recentă şi controversată carte a jurnalistei canadiene Naomi Klein a fost lansată în România, la editura Vellant, joi seară (2 aprilie 2009) în cadrul unei dezbateri la care au participat politologul Cristian Pârvulescu, jurnalistul Costi Rogozanu şi traducătorii cărţii, Bogdan Lepădatu şi Ciprian Şiulea.





Dezbaterea, organizată în cadrul ceainăriei Cărtureşi Verona, a căutat să explice atât teza îndrăzneaţă a cărţii, cât şi posibilele receptări ale acesteia în România. Potrivit jurnalistei canadiene, istoria pieţei libere contemporane – mai corect înţeleasă ca ascensiunea corporatismului – a fost scrisă în şocuri. Iar „Doctrina şocului”dezvăluie mecanismul de exploatare a crizelor care stă în spatele schimbărilor impuse de ideologia neoliberală şi de corporaţiile crescute la adăpostul acesteia. Războiul din Irak, uraganul Katrina, Chile sub Pinochet sau Rusia lui Elţîn sunt doar câteva dintre exemplele pe care Klein le-a adus în susţinerea teoriei sale şi pe care invitaţii le-au discutat în cadrul dezbaterii de aseară.

Cartea lui Naomi Klein este o provocare, însă una absolut necesară pentru cei obişnuiţi să nu pună la îndoială legitimitatea măsurilor luate pe timp de criză în numele salvării pieţei libere. Dacă în facultăţile de economie această carte va înainta cu greu împotriva curentului libertarian, în cele de ştiinţe politice ea poate constitui un teren fertil de dezbatere – aceastea au fost câteva dintre concluziile serii cu privire la modul în care teza controversată a autoarei va fi receptată de publicul din România.

Naomi KLEIN
a absolvit London School of Economics şi semnează articole în The Nation şi The Guardian. A devenit cunoscută în întreaga lume datorită lucrării No Logo (2000), în care susţine că multinaţionalele consideră marketingul brandului mai important decât producţia în sine, autoarea plasându-se în avangarda luptei împotriva globalizării corporatiste. A început să scrie Doctrina şocului în 2004, când se afla în Irak, în calitate de corespondent al revistei Harper.