vineri, 28 noiembrie 2008

Concert de colinde dedicat Zilei Internationale a Cantului CoralStudioul de concerte „Mihail Jora”
9 decembrie, ora 19:00,
găzduieşte concertul

DUPĂ DATINI, COLINDĂM


concert dedicat

ZILEI INTERNAŢIONALE A CÂNTULUI CORAL

Participă

CORUL DE COPII RADIO
dirijor: Voicu Popescu

Grupul de muzică bizantină „Anton Pann”dirijor: Constantin Răileanu

Corul „SOUND”

dirijor: Voicu Popescu

Corala camerală mixtă “I.C.Danielescu” din Ploieşti
dirijor: Valentin Gruescu

Corala bărbătească ortodoxă “Te Deum Laudamus”dirijor: Dan Mihai Goia


Eveniment iniţiat de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale – IFCM


În fiecare an, în a doua duminică din decembrie, milioane de oameni din toate colţurile lumii se unesc într-un singur suflet prin unica şi invizibila legătură creată de cântul coral.

Evenimentul a fost lansat în anul 1991 de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale, la iniţiativa compozitorului Alberto Grau din Venezuela. Dacă anul trecut, aproximativ 200.000 de corişti din aproape 30 de ţări şi-au unit glasurile, organizatorii şi-au propus ca în 2008 să fie implicate 70 de ţări.

În România, Ziua Internaţională a Cântului Coral a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000 când, la iniţiativa Fundaţiei Culturale „Sound”, în douăsprezece localităţi s-au desfăşurat impresionante manifestări corale. Concepută ca o incercare de sensibilizare a opiniei publice prin forta unificatoare a cântului coral, sărbătoarea prilejuieşte artiştilor profesionişti şi amatori români, intrarea în marea familie a celor care cred în pace şi întelegere, refuzând discriminarea, singuratatea, instrăinarea şi orice barieră de comunicare.

alte detalii pe
www.ifcm.net

Biletele au pretul de 7 ron si se gasesc la casa de bilete a Radiodifuziunii Romane din Str. Gen. Berthelot nr. 60-64 (intre orele 12.00-19.00)

marți, 18 noiembrie 2008

ELECTRO Atheneum

"Fost de dimineata la Ateneu, la un concert de muzica gregoriana si muzica electronica uau!

Adica, corul SOUND si Catalin Rulea (solistul de la Pixels si coordonatorul simultan al Centrului de Introspectie Vizuala - care a facut Ars Telefonica, si Roolytoons Creativelaboratories) acest omniprezent muzicalo-cultural, au pus de-un mix. Hot fuzz man!

Corul (cu obisnuitele rochii lungi, fete pure si figuri oarecum tepene dar frumusele in cumintenia lor de ingeri muzicali) canta melodii (corale go figure) din sec. XIII. Catalin Rulea si tobosarul (caruia ii uit numele, ce urat din partea mea, dar tare si el) bagau beaturi si niste sunete foarte jean michel jarre-ish, cu putintel prea mult synth dinala adevarat si cam mult zgomot de valuri. Si vocisoarele de ingeri se cam pierdeau intr-o mare electro.

Asta doar ca sa fiu rea, pentru de fapt mie mi-a placut intreaga chestie destul de mult. In primul rand, combinatia suna foarte bine (desi putea suna si mai bine) si era extraordinar sa vezi cum trupusoarele corale incep sa tina ritmul mai cu patima si cum dirijorul si el se zbantuia putin stanjenit dar enjoying himself, ca sa nu mai vorbim de oamenii din sala (publicul obisnuit al ateneului + tinerimea in minoritate) dadeau si ei din cap ever so slightly. O imagine draguta in incongruenta ei."......

Mai mult aici .. http://publik.ro/blog/?p=707

duminică, 9 noiembrie 2008

Despre Munca"Munca trebuie facuta cu o atitudine creativa - niciodata in scopul unui castig egoist, ci pentru sansa de a avea o lume mai buna pe care ne-o ofera.

Cei care muncesc cu gandul la rasplata traiesc in viitor; isi pierd obiceiul de a trai aici si acum, singurul loc unde poate fi gasita fericirea adevarata.

Munca trebuie facuta intotdeauna cat mai bine cu putinta - nu din autoamagire, ci in semn de multumire pentru darul vietii, luminii soarelui, apei si aerului - si in semn de multumire pentru puterea data noua de Dumnezeu pentru a le fi de folos semenilor nostri."

(din "Afirmatii pentru autovindecare", J. Donald Walters, editura Pro Editura si Tipografie, Bucuresti, 2008, pag.30)"Cu totii vrem sa ne imbunatatim performantele la locul de munca si sa ne imbogatim mediul de lucru, adaugand mai multa insemnatate, scop, bucurie si legaturi umane profunde. Vrem ca locul de munca sa fie un spatiu care sa ne inspire, unde sa ne descoperim acea deschidere creativa deplina pentru valorile noastre cele mai profunde si pentru viziunea cea mai inalta. Care sunt aceste valori? Haideti sa privim in interior, in interiorul sufletului nostru, pentru a gasi aceste raspunsuri.

Daca vrem sa intrebuintam cuvantul suflet, intr-un context de afaceri, ar fi mai bine sa-l definim. Astfel, acest cuvant simplu, considerat adesea a fi abstract, ezoteric si inaplicabil, ar putea da nastere la confuzie, indoiala si poate chiar cinism. Exista multe definitii pentru suflet, unele mai precise decat altele, exprimate de sistemele de credinta de natura religioasa, spirituala si metafizica. Pentru mine, cuvintele suflet si spirit se refera la principii vitale, sau la forta animatoare din interiorul tuturor fiintelor vii.

Cuvantul suflet se refera la acele clipe extraordinare de transcendere a sinelui, in care experimentam comuniunea cu intreaga existenta, in care descoperim ca suntem intim legati cu totul si cu toate. Sufletul evoca o dimensiune existentiala ce ne inunda cu iubire micile noastre barci si le poarta in larg, acolo unde exista doar tacere, evlavie si minunatie.

Cum putem integra aceste experiente elevate ale sufletului, aceste clipe radicale de traire intensa, avand inca simturile sinelui in lumea noastra obisnuita? Cum poate munca noastra sa ne hraneasca sufletul si cum poate sufletul sa ne hraneasca munca? Cum putem intrupa si demonstra valorile sufletului, la locul de munca, unde atat de multe sisteme de valori ne cer sa fim loiali? Ce implicatii are in viata noastra angajarea sufletului in activitatile noastre?

Iata cateva lucruri pe care le-am descoperit.

Sufletul presupune relatie. Asta inseamna ca traim o legatura reala si vie cu ceilalti si cinstim acest lucru prin faptul ca o tratam cu respect, bunatate, compasiune si demnitate.

Sufletul presupune ascultare. Inseamna ca ne cream o atitudine de deschidere, curiozitate si rabdare, astfel incat sa putem auzi cu adevarat si sa intelegem ceea ce spun ceilalti.

Sufletul presupune frumusete.Asta inseamna ca actiunile noastre trebuie sa pastreze frumusetea naturala a vietii, in toate manifestarile sale. Asta inseamna ca, astfel, nu vom mai distruge, polua, deteriora sau degrada nimic, nici o expresie a vietii.

Sufletul implica adevar. Asta inseamna ca trebuie sa spunem intotdeauna adevarul, sa fim raspunzatori de faptele noastre si sa fim cinstiti unii cu ceilalti si cu comunitatea din care facem parte. Inseamna ca vom deveni cinstiti si transparenti in actiunile noastre.

Sufletul implica echilibru si armonie. Asta inseamna ca trebuie sa ne punem in ordine prioritatile si sa alocam la fel de mult timp evolutiei personale, familiei noastre si comunitatii in care traim, acelor scopuri si activitati care ne imbogatesc intreaga viata. Acceptand nevoia de echilibru, nu vom forta nota si nu vom fi lacomi, nu vom sacrifica integritatea acestui moment, pentru o promisiune viitoare.

Sufletul implica universalitate. Asta inseamna ca impartasim cu totii anumite valori fundamentale. Ce vrem cu totii? Toti vrem sa fim apreciati, acceptati, sa ii ajutam in mod pozitiv pe ceilalti. Vrem sa simtim ca activitatea si vietile noastre creeaza o schimbare pozitiva. Vrem sa oferim, sa servim, sa fim motivul fericirii si al bunastarii altei persoane. O sigla binecunoscuta ne reaminteste sa ne punem in serviciul celorlalti, prin cuvintele: Realizati acte intamplatoare de bunatate.

Sufletul implica inspiratie si pasiune profunda. Asta inseamna sa traim si sa muncim cu daruire, insufletiti de ceea ce iubim cu adevarat. Daca vom urma indemnul inimii la serviciu, nu va mai trebui sa fim motivati de un truc ieftin de management ca sa dam tot ce avem mai bun in noi. De dragul iubirii si al pasiunii, inima noastra ne va cere intotdeauna sa oferim tot ce avem mai bun in noi. Nu vom mai avea nevoie sa fim mituiti. Entuziasmul, cooperarea si angajamentul sunt insemnele unei vieti traite din tot sufletul.

Sufletul implica bucurie. Asta inseamna ca lucram din bucurie, cu bucurie si pentru bucurie. Acesta nu este un principiu Pollyana (numele eroinei din romanele pentru copii scrise de autoarea americana, Eleonor Hodgman Porter, folosit in prezent pentru a descrie o persoana exagerat de optimista.n. t.), deoarece am convingerea ca tot ceea ce facem in viata, realizam de dragul bucuriei. Haideti sa fim cinstiti: nimanui nu ii place sa munceasca intr-o atmosfera plictisitoare, depresiva si trista. Faceti-va din bucurie un etalon: daca bucuria este prezenta, lucram corect si bine. Daca nu, facem lucrurile aiurea si ar trebui sa luam o pauza ca sa intelegem cum sa le indreptam. Imaginati-va cum ar fi o verificare a eficientei la locul de munca, unde unica intrebare sa sune cam asa: Va rugam, estimati cantitatea de bucurie pe care o aveti, pe o scara de la 1 la 10.

Sufletul implica depasirea limitelor conventionale. Asta inseamna ca ar trebui sa riscam si sa impunem cu indrazneala idei noi, maniere inedite de abo rdare a vechilor probleme. Asta inseamna ca ar trebui sa ne dezvoltam mintea, trupul si spiritul in asa fel, incat sa straluceasca de creativitate si forta inovatoare. Fiind constienti de acest lucru, primim cu bratele deschise cutezanta, diversitatea si initiativa. Ne deschidem spre evolutia si invatarea continua; si nu numai de dragul profitului, ci pentru a fi fiinte umane creative si dinamice.

Sufletul presupune claritate si constienta. Asta inseamna sa vorbim si sa actionam in mod constient si cu constiinciozitate. A fi constient inseamna a percepe acele impulsuri, motive si intentii care ne imping inainte. Constientizarea reprezinta intelegerea permanenta a motivului si a intentiei. Este o aliniere echilibrata intre gand, cuvant si actiune. Constienta presupune sa fim in fiecare clipa intr-o legatura profunda cu gandurile si emotiile noastre. Constienta inseamna ca putem vedea ce se intampla, efectiv, in jurul nostru, nu doar propriile noastre fantezii proiectate si idei despre ceea ce se intampla. A fi constient inseamna a te angaja intr-un proces continuu de cercetare si descoperire de sine, de iluminare a acelor aspecte intunecate ale subcontientului nostru care ne influenteaza deseori fara sa ne dam seama.

Iata cateva lucruri la care ma refer atunci cand spun suflet si unele aspecte ale implicarii sufletului la locul de munca, asa cum le vad eu. Nu propun o formula exacta, pentru ca fiecare persoana are datoria de a da o expresie autentica sufletului sau.

Dar cred, cu toata inima, ca trebuie sa vorbim mereu despre suflet, sa-l eliberam, sa-l hranim, sa-l recunoastem si sa-l recompensam. In acest fel, ne putem debarasa de plictiseala, putem lucra cu tot sufletul si ne putem respecta societatea.

Pentru reflectie personala

Cum ati defini cuvantul suflet? Aceasta definitie se bazeaza pe ceea ce au spus altii, pe ceea ce ati citit, sau pe propria experienta? Faptul ca sunteti constienti de sufletul vostru va influenteaza alegerile si deciziile in viata? Ati discutat vreodata despre suflet cu colegii la locul de munca? Cum va simtiti atunci cand sunteti constransi de catre slujba voastra sa spuneti sau sa faceti ceva ce intra in contradictie cu ceea ce stiti voi despre suflet? Cum reconciliati aceasta contradictie? Ce frici ies la suprafata atunci cand intentionati sa fiti complet autentici si in concordanta cu intelepciunea sufletului vostru? Cum le tratati?


din cartea Pune suflet in ceea ce faci
de Robert Rabbin (Editura For You, Bucuresti, 2007)

sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Concert Butterflies In My Stomach

Concert de muzica gregoriana si muzica electronica la Ateneul Roman
Filarmonica «George Enescu»
Stagiunea educativă

prezinta la Ateneul Roman concertul
CÂNTUL GREGORIAN
- origini si noi ipostaze -

participă:

Corul SOUND
al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti

şi

CREATIVELABORATORIES
Cătălin Rulea - instrumente electronice
Alexandru Buzea – percuţie

dirijor şi comentator
Voicu Popescu

Duminica, 16 noiembrie, ora 11.00, la Ateneul Roman, va avea loc un concert de muzica gregoriana si muzica electronica, intr-un asamblaj inedit si provocator pentru lumea muzicii contemporane romanesti. Protagonistii acestui special eveniment musical vor fi corul SOUND si Catalin Rulea (membru al trupei electro The Pixels).

«Asamblajul» prezentat cu aceasta ocazie la Ateneul Roman face parte dintr-un proiect-pilot mult mai amplu, initiat de Fundatia Arhitext design cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» – Bucureşti, cu Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos şi Asociaţia PEPLUSPATRU din Bucuresti.

Proiectul a fost gandit sa faciliteze crearea unor evenimente artistice care isi propun sa exploreze raportul dintre arte si implicarea sociala a acestora. Conceptul-liant propus pentru realizarea acestui scop este cel de «asamblaj» (Gilles Deleuze) – termen ce ilustreaza nevoia de conectare a diferitelor zone artistice, in scopul de a genera o propunere culturala unitara si complexa, implicand totodata artisti, dansatori, muzicieni, arhitecti, teoreticieni ai culturii, urbanisti, regizori sau scenaristi.

Evenimentul atrage prin noutatea si originalitatea performantei – fiind unic pentru contextul artistic si muzical romanesc – si are la baza o compozitie muzicala gandita de Catalin Rulea (The Pixels) impreuna cu corul SOUND, condus de prof.-dirijor Voicu Popescu.

Din programul concertului:

Corul SOUND al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti

1. Tourdion – anonim, cca. 1500

Cantari monofonice sacre

2. Kirie eleison – cant gregorian (intrare)
3. Pripeala – Filotei Monahul, Cozia, cca. 1400
4. Ave Maria – cant gregorian
5. Salve regina – cant gregorian
6. Polorum regina – Spania sec. XI
Solisti: Petruta Pacuraru, Alexandru Damian, Camelia Ducaru

Ars Nova, sec. XIV
7. Virgo splendens – anonim, Spania
8. O spes mea cara (lauda di anonimo) – Spania

Sec. XV – XVI
9. Pavane – Thoinot Arbeau, 1530

Sec. XX
10. Benedic, anima mea – Dominique Gessney Rappo
11. Eli, Eli – György Deak Bardos
12. Romanita si Junii, buni colindatori – Sabin Pautza

si muzica electronica in conceptia lui Catalin Rulea (The Pixels), avand la baza lucrari din sec XIII - Ars Antiqua:

13. Fulget Dies – anonim, Italia
14. Verbum Patris hodie – anonim, Italia, Firenze
Sonet vox ecclesiae – anonim, Italia, Cividale del Friuli
15.Procedentem sponsum – anonim

«Muzica moderna si contemporana valorifica toate spatiile (epocile creatoare) mentionate mai sus si recurge la iesirea in zone neconventionale. In plan muzical, experimentul de «Asamblaj», desfasurat initial la Dealu Frumos din judetul Sibiu (5-7 septembrie 2008), desi a venit sa redea muzicii unul din spatiile sale initiale (biserica fortificata), a adus totodata - prin combinarea unor genuri consacrate istoric cu un gen rezultat din evolutia sistemelor de comunicare prin progress tehnico-stiintific - un mod de prezentare care provoaca stari artistice simultane, din care spectatorul poate selecta ceea ce ii si este accesibil.

Astfel, depasind ceea ce teoreticieni muzicii au reusit sa intrevada pana la un anumit timp ca posibilitate de combinare, «gregorianul progresiv» prezentat in acest concert, - construit prin indelungi si unice (ca productii) repetitii – apare ca un produs inefabil, irepetabil si datator de noi orizonturi in evolutia genurilor muzicale.» (Voicu Popescu)

Corul SOUND a luat fiinta in anul 1994, ca formatie corala mixta a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, avand in componenta sa studenti si absolventi ai diverselor facultati bucurestene. Repertoriul este creat pentru a atrage un public cat mai larg si se structureaza pe lucrari din patrimoniul romanesc si international. Ansamblul parcurge epoci de la muzica medievala la creatii contemporane si abordeaza cu succes lucrari din zona divertismentului muzical, avand la activ numaroase premii obtinute in concursuri corale nationale si internationale. Anul acesta corul SOUND s-a intors de la editia a V-a a WORLD CHOIR GAMES – Graz, Austria 2008, cu o medalie de aur si una de argint la sectiunile 'Coruri de Camera' si 'Folclor a cappella'.

Catalin Rulea este membru al trupei electro The Pixels (Bucuresti) si coordoneaza programul Centrului de Introspectie Vizuala din Bucuresti, dedicat muzicii contemporane experimentale; coordoneaza de asemenea proiectul muzical continuu - Roolytoons Creativelaboratories.

Va asteptam sa luati parte la acest inedit eveniment artistic si pentru detalii suplimentare va rugam sa contactati:


Fundatia Culturala SOUND
Str. Tincani 10, bl. F13, sc. 2, ap. 40
Sector 6, Bucuresti
Fax: +4 021 745 66 73
Mobil: +4 0722 353 191

Pretul biletelor este de 5 ron si se gasesc la casa de bilete a Ateneului Roman.