duminică, 9 noiembrie 2008

Despre Munca



"Munca trebuie facuta cu o atitudine creativa - niciodata in scopul unui castig egoist, ci pentru sansa de a avea o lume mai buna pe care ne-o ofera.

Cei care muncesc cu gandul la rasplata traiesc in viitor; isi pierd obiceiul de a trai aici si acum, singurul loc unde poate fi gasita fericirea adevarata.

Munca trebuie facuta intotdeauna cat mai bine cu putinta - nu din autoamagire, ci in semn de multumire pentru darul vietii, luminii soarelui, apei si aerului - si in semn de multumire pentru puterea data noua de Dumnezeu pentru a le fi de folos semenilor nostri."

(din "Afirmatii pentru autovindecare", J. Donald Walters, editura Pro Editura si Tipografie, Bucuresti, 2008, pag.30)



"Cu totii vrem sa ne imbunatatim performantele la locul de munca si sa ne imbogatim mediul de lucru, adaugand mai multa insemnatate, scop, bucurie si legaturi umane profunde. Vrem ca locul de munca sa fie un spatiu care sa ne inspire, unde sa ne descoperim acea deschidere creativa deplina pentru valorile noastre cele mai profunde si pentru viziunea cea mai inalta. Care sunt aceste valori? Haideti sa privim in interior, in interiorul sufletului nostru, pentru a gasi aceste raspunsuri.

Daca vrem sa intrebuintam cuvantul suflet, intr-un context de afaceri, ar fi mai bine sa-l definim. Astfel, acest cuvant simplu, considerat adesea a fi abstract, ezoteric si inaplicabil, ar putea da nastere la confuzie, indoiala si poate chiar cinism. Exista multe definitii pentru suflet, unele mai precise decat altele, exprimate de sistemele de credinta de natura religioasa, spirituala si metafizica. Pentru mine, cuvintele suflet si spirit se refera la principii vitale, sau la forta animatoare din interiorul tuturor fiintelor vii.

Cuvantul suflet se refera la acele clipe extraordinare de transcendere a sinelui, in care experimentam comuniunea cu intreaga existenta, in care descoperim ca suntem intim legati cu totul si cu toate. Sufletul evoca o dimensiune existentiala ce ne inunda cu iubire micile noastre barci si le poarta in larg, acolo unde exista doar tacere, evlavie si minunatie.

Cum putem integra aceste experiente elevate ale sufletului, aceste clipe radicale de traire intensa, avand inca simturile sinelui in lumea noastra obisnuita? Cum poate munca noastra sa ne hraneasca sufletul si cum poate sufletul sa ne hraneasca munca? Cum putem intrupa si demonstra valorile sufletului, la locul de munca, unde atat de multe sisteme de valori ne cer sa fim loiali? Ce implicatii are in viata noastra angajarea sufletului in activitatile noastre?

Iata cateva lucruri pe care le-am descoperit.

Sufletul presupune relatie. Asta inseamna ca traim o legatura reala si vie cu ceilalti si cinstim acest lucru prin faptul ca o tratam cu respect, bunatate, compasiune si demnitate.

Sufletul presupune ascultare. Inseamna ca ne cream o atitudine de deschidere, curiozitate si rabdare, astfel incat sa putem auzi cu adevarat si sa intelegem ceea ce spun ceilalti.

Sufletul presupune frumusete.Asta inseamna ca actiunile noastre trebuie sa pastreze frumusetea naturala a vietii, in toate manifestarile sale. Asta inseamna ca, astfel, nu vom mai distruge, polua, deteriora sau degrada nimic, nici o expresie a vietii.

Sufletul implica adevar. Asta inseamna ca trebuie sa spunem intotdeauna adevarul, sa fim raspunzatori de faptele noastre si sa fim cinstiti unii cu ceilalti si cu comunitatea din care facem parte. Inseamna ca vom deveni cinstiti si transparenti in actiunile noastre.

Sufletul implica echilibru si armonie. Asta inseamna ca trebuie sa ne punem in ordine prioritatile si sa alocam la fel de mult timp evolutiei personale, familiei noastre si comunitatii in care traim, acelor scopuri si activitati care ne imbogatesc intreaga viata. Acceptand nevoia de echilibru, nu vom forta nota si nu vom fi lacomi, nu vom sacrifica integritatea acestui moment, pentru o promisiune viitoare.

Sufletul implica universalitate. Asta inseamna ca impartasim cu totii anumite valori fundamentale. Ce vrem cu totii? Toti vrem sa fim apreciati, acceptati, sa ii ajutam in mod pozitiv pe ceilalti. Vrem sa simtim ca activitatea si vietile noastre creeaza o schimbare pozitiva. Vrem sa oferim, sa servim, sa fim motivul fericirii si al bunastarii altei persoane. O sigla binecunoscuta ne reaminteste sa ne punem in serviciul celorlalti, prin cuvintele: Realizati acte intamplatoare de bunatate.

Sufletul implica inspiratie si pasiune profunda. Asta inseamna sa traim si sa muncim cu daruire, insufletiti de ceea ce iubim cu adevarat. Daca vom urma indemnul inimii la serviciu, nu va mai trebui sa fim motivati de un truc ieftin de management ca sa dam tot ce avem mai bun in noi. De dragul iubirii si al pasiunii, inima noastra ne va cere intotdeauna sa oferim tot ce avem mai bun in noi. Nu vom mai avea nevoie sa fim mituiti. Entuziasmul, cooperarea si angajamentul sunt insemnele unei vieti traite din tot sufletul.

Sufletul implica bucurie. Asta inseamna ca lucram din bucurie, cu bucurie si pentru bucurie. Acesta nu este un principiu Pollyana (numele eroinei din romanele pentru copii scrise de autoarea americana, Eleonor Hodgman Porter, folosit in prezent pentru a descrie o persoana exagerat de optimista.n. t.), deoarece am convingerea ca tot ceea ce facem in viata, realizam de dragul bucuriei. Haideti sa fim cinstiti: nimanui nu ii place sa munceasca intr-o atmosfera plictisitoare, depresiva si trista. Faceti-va din bucurie un etalon: daca bucuria este prezenta, lucram corect si bine. Daca nu, facem lucrurile aiurea si ar trebui sa luam o pauza ca sa intelegem cum sa le indreptam. Imaginati-va cum ar fi o verificare a eficientei la locul de munca, unde unica intrebare sa sune cam asa: Va rugam, estimati cantitatea de bucurie pe care o aveti, pe o scara de la 1 la 10.

Sufletul implica depasirea limitelor conventionale. Asta inseamna ca ar trebui sa riscam si sa impunem cu indrazneala idei noi, maniere inedite de abo rdare a vechilor probleme. Asta inseamna ca ar trebui sa ne dezvoltam mintea, trupul si spiritul in asa fel, incat sa straluceasca de creativitate si forta inovatoare. Fiind constienti de acest lucru, primim cu bratele deschise cutezanta, diversitatea si initiativa. Ne deschidem spre evolutia si invatarea continua; si nu numai de dragul profitului, ci pentru a fi fiinte umane creative si dinamice.

Sufletul presupune claritate si constienta. Asta inseamna sa vorbim si sa actionam in mod constient si cu constiinciozitate. A fi constient inseamna a percepe acele impulsuri, motive si intentii care ne imping inainte. Constientizarea reprezinta intelegerea permanenta a motivului si a intentiei. Este o aliniere echilibrata intre gand, cuvant si actiune. Constienta presupune sa fim in fiecare clipa intr-o legatura profunda cu gandurile si emotiile noastre. Constienta inseamna ca putem vedea ce se intampla, efectiv, in jurul nostru, nu doar propriile noastre fantezii proiectate si idei despre ceea ce se intampla. A fi constient inseamna a te angaja intr-un proces continuu de cercetare si descoperire de sine, de iluminare a acelor aspecte intunecate ale subcontientului nostru care ne influenteaza deseori fara sa ne dam seama.

Iata cateva lucruri la care ma refer atunci cand spun suflet si unele aspecte ale implicarii sufletului la locul de munca, asa cum le vad eu. Nu propun o formula exacta, pentru ca fiecare persoana are datoria de a da o expresie autentica sufletului sau.

Dar cred, cu toata inima, ca trebuie sa vorbim mereu despre suflet, sa-l eliberam, sa-l hranim, sa-l recunoastem si sa-l recompensam. In acest fel, ne putem debarasa de plictiseala, putem lucra cu tot sufletul si ne putem respecta societatea.

Pentru reflectie personala

Cum ati defini cuvantul suflet? Aceasta definitie se bazeaza pe ceea ce au spus altii, pe ceea ce ati citit, sau pe propria experienta? Faptul ca sunteti constienti de sufletul vostru va influenteaza alegerile si deciziile in viata? Ati discutat vreodata despre suflet cu colegii la locul de munca? Cum va simtiti atunci cand sunteti constransi de catre slujba voastra sa spuneti sau sa faceti ceva ce intra in contradictie cu ceea ce stiti voi despre suflet? Cum reconciliati aceasta contradictie? Ce frici ies la suprafata atunci cand intentionati sa fiti complet autentici si in concordanta cu intelepciunea sufletului vostru? Cum le tratati?


din cartea Pune suflet in ceea ce faci
de Robert Rabbin (Editura For You, Bucuresti, 2007)

Un comentariu:

Anonim spunea...

my dear sufletul tau e oglinda puritatii si a corectitudinii esti prea buna pentru scena in care ne desfasuram activitatea terestra..