duminică, 22 septembrie 2013

I en l' amor tot és just i necessari

Răpită de mâhnirea pe care ne-o aduce clasă politică şi de exaltarea protestelor din ultimele săptămâni... uit să mai menţionez şi bucuria minunilor care nu întârzie nici ele să apară, învălmăşite, odată cu celelalte. 

Numai una dintre minunile acestea a fost şi magicul concert oferit de HESPERION XXI - LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA, vineri, la Ateneul Român. 

M-a copleşit, ca de fiecare dată, prezenţa lui Jordi Savall. Încerc să definesc ce schimbă apariţia lui într-un spaţiu şi nu prea pot să numesc. Smerenia şi gingăşia cu care se apropie de sunete, de a lui viola da gamba, îmi dă voie să-l asociez numai unei... prezenţe spirituale unice. Forţând, poate, un pic termenii, l-aş putea numi un "sacerdot" al muzicii? Cred că da... Are ceva ce se poate înscrie în linia unei "funcţiuni spirituale" active, în aria muzicii de data asta. 

Singura pată de culoare pe care a afişat-o "sacerdotul" Savall în ţinuta blândă şi sobră de vineri seara, a fost o eşarfă lungă, roşu-burgund. Detaliul m-a trimis direct la rochia superbă purtată de soţia lui, Monserrat Figueras, la un concert pe care l-au susţinut împreună, tot pe scena Ateneului, acum câţiva ani. Era şi ea acolo, cu el. Şi sunt sigură că Jordi Savall a avut grijă să nu lase "eşarfa" asta acasă :).

*Arianna Savall este fiica lui Jordi Savall şi a lui Monserrat Figueras. Iar ce naşte din iubire, tot Iubire creşte şi dăruieşte. Mulţumesc Jordi Savall şi Monserrat Figueras!


Tot en l' amor s' emplena de sentit.
La força renovada d' aquest cor
tan malmenat per la vida, d' on surt
sino del seu immens cabal d' amor?
És, doncs, sols per l' amor que ens creixen roses
als dits i se' ns revelen els misteris;
i en l' amor tot és just i necessari.
Creu en el cos, pertant, i en ell assaja
de perdurar, i fer que tot perduri
dignificant-ho sempre amb amorosa
sol. licitud: així donaràs vida

Niciun comentariu: