marți, 10 martie 2009

Premiera Nationala a tragediei «Esther» de Jean Racine

Corul de Copii Radio, elevii din anii terminali Liceului Francez Anna de Noailles si ansamblul baroc Collegio Stravagante va invita, in zilele de 11, 12, 13 si 14 martie, la Teatrul Mic, unde va fi prezentata in premiera nationala tragedia «Esther» de Jean Racine, pe muzica originala a lui Jean Baptiste Moreau. Piesa, conceputa de Racine ca «o specie de poem in care cantul se imbina cu recitativul», a fost compusa pentru tinerele din pensiunea «Maison de Saint-Cyr» si jucata, pentru prima data, in 1689, la curtea regelui Ludovic al XIVlea.

Aceasta este a doua punere integrala in scena a tragediei «Esther» de la scrierea sa.

Pentru limbajul gestual specific genului si ornamentica vocala ceruta de «barocul versaillez», tinerii actori si cantareti au beneficiat de consilierea doamnei Sophie Boulin, solista vocala, regizoare si profesor de declamatie si gestica baroca la Conservatorul Regional National din Paris.

A juca «Esther» reprezinta un prilej unic pentru adolescentii din ziua de azi de a se confrunta cu retorica si morala Marelui Secol, prin prisma punerii in scena a unui mit cu rezonante politice si religioase atat de actuale. Exercitiul mai presupune initierea in declamarea versului alexandrin, indeplinirea exigentei gesturilor, posturilor si miscarilor intr-un spatiu si un spirit apropiat tragediilor din secolul al XVII-lea, conjugand: muzica, versuri si gestica, pentru a reusi incarnarea unor personaje care se infrunta in duritatea unei tragedii cu usile inchise dintr-un palat oriental.

Soliste: Iulia Dan si Valentina Nafornita
Regia artistica: Dominique Depaule
Regia muzicala: Voicu Popescu
Scenografia: Constantin Ciubotariu
Consilier regie artistica si stil vocal: Sophie Boulin

Spectacol in limba franceza, subtitrat in limba romana.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat intre Liceul francez Anna de Noailles, Institutul Francez si Societatea Rmana de Radiodifuziune, cu sustinerea financiara si materiala venita din partea: Lafarge, BRD, Club Cortina, Ipso, RCI leasing, Matricia, L’Oréal, Bricostore, Carrefour, cât şi cabinetul de avocats Popovici şi asociatii, se numara printre sponsorii proiectului.

Biletele se gasesc la casa de bilete a Teatrului Mic din str. Constantin Mille nr. 16, Bucuresti, de marti pana duminica, intre orele 11:00 si 19:00.

www.estherbucharest2009.com

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mergeti, ca merita. Atata daruire, talent si frumusete rar mi-a fost dat sa vad.