miercuri, 17 septembrie 2008

Ingerul libertatii


Tuturor ne este dor de libertate, caci ne doare daca ne simtim dependenti. Cand alti oameni ne influenteaza, cand in apropierea lor nu putem face altceva decat sa implinim asteptarile lor, acest lucru ne supara. Este impotriva demnitatii noastre. Cand suntem stapaniti de emotiile si obisnuintele noastre, nu ne simtim bine.

Astazi avem de fapt o libertate politica exterioara. Dar in relatiile dintre noi multi nu se simt liberi, ci constransi de asteptarile societatii. Nu indraznesc sa evadeze si sa inoate impotriva curentului. Au impresia ca altii decid in locul lor. Nu indraznesc sa spuna liber ce gandesc. Reflecteaza la ceea ce asteapta altul de la ei, la ceea ce ar gandi despre ei. Nu este el insusi , ci incearca sa fie acela pe care l-ar dori ceilalti. Dar asa nu pot deveni niciodata om, nu descopar cine sunt eu insumi.

Cuvantul german Freiheit (n.tr.=libertate) vine de la radacina indo-germanica prai. Aceasta inseamna: "a ocroti, a cruta, a indragi, a iubi". Dar si astazi se foloseste cuvantul german Freier, in sensul de "petitor, pretendent". Germanii numeau pe cel iubit si deci ocrotit, un om liber. El putea trai liber in societate si cu toate drepturile; era liber, nelegat, independent, nestramtorat.

Ma simt liber daca stiu ca sunt iubit. Atunci nu trebuie sa ma orientez dupa asteptarile celorlalti. Pot sa fiu asa cum sunt. Daca stiu ca sunt iubit de un om , ma pot purta in apropierea sa asa cum simt. Deci nu trebuie sa-mi fie mereu teama de ceea ce ar gandi despre mine celalalt. Stiu ca sunt acceptat. Daca ma stiu iubit cu adevarat in fondul existentei mele, atunci sunt liber de constrangerea de a indeplini asteptarile celorlalti. Sunt liber de a avea intotdeauna succes, de a arata mereu ceva, de a corespunde normelor societatii.

Grecii cunosc trei cuvinte pentru libertate:

1. Eleutheria este libertatea de a merge acolo unde vreau. Sunt liber in activitatea mea. Pot sa fac ceea ce simt ca este bine pentru mine. Nu sunt constrans de parerile si asteptarile celorlalti.

2. Parrhesia inseamna libertatea cuvantului. Crezi ca poate aceasta nu este ceva deosebit. Dar in democratie ai voie sa spui ce gandesti. Dar cat de des te orientezi totusi dupa ceilalti. Liberi suntem abia atunci cand ne putem arata asa cum suntem, daca putem exprim adevarul nostru si in fata altora.

3. Autarkia, inseamna disponibilitate si autodeterminare. Pot sa decid eu insumi ce vreau, ce mananc si cat, cand renunt si postesc. Acest sentiment interior de libertate, de a fi stapan pe mine insumi, apartine esential demnitatii omului.

Multi sunt azi manati de dependentele lor. In acest caz le-ar face bine ingerul libertatii, care ii ridica si le permite sa dispuna liber de propria persoana. Altii se simt sufocati si fara libertate in familie sau intr-o comunitate. N-au spatiu pentru a respira. Si ei ar avea nevoie de ingerul libertatii care sa le daruiasca libertatea interioara, de a se simti liberi, chiar si la stramtoare.

Libertatea interioara imi spune ca nimeni nu poate dispune de persoana mea. Ea imi daruieste independenta si in prietenie. Eu nu ma definesc pornind de la celalalt. Eu sunt mereu eu insumi. O asemenea libertate este necesara pentru ca prietenia sa reuseasca. Daca doi sunt lipiti unul de celalalt, daca trebuie sa se asigure mereu ce gandeste acum celalalt, intr-o asemenea stransoare nu poate sa creasca o relatie matura.

Caci in fiecare legatura am nevoie totusi de libertate. Ma leg in libertate. Si in legatura sunt liber, exista in mine un spatiu de care nu poate dispune nimeni. Ingerul libertatii iti daruieste o astfel de libertate interioara, incat sa poti intr-adevar sa te simti om liber si sa traiesti stand drept.


(50 de ingeri pentru intregul an, Anselm Grun, Ed. Galaxia Gutenberg, 2005)

4 comentarii:

ela spunea...

cat de frumos! si cat de adevarat! mai vreau sa citesc asa ceva.. mai scrie sa afle lumea ce frumos putem gandi si cat de liberi putem fi!

Dan spunea...

frumoasă lectură, pe fondul muzical al ploii de afară...

roxanagrm spunea...

Mă preocupă şi pe mine cele scrise aici şi m-am regăsit în unele căutări la care se face referire în text...
Mă bucur că ţi-am descoperit blogul cel nou! :)

Anonim spunea...

Libertate nu inseamna sa faci ceea ce vrei, ci inseamna sa voiesti ceea ce e bine sa faci. Ai spus ca suntem liberi in iubire, insa iubirea inseamna jertfelnicie. Asta ne invata Hristos Dumnezeu. Ca sa invieze si prin invierea Sa, sa ne faca vii si pe noi, Hristos s-a facut mai intai pe sine pilda de jertfelnicie, de adevarata iubire. Deci suntem liberi in masura in care iubim cu adevarat pe cei de langa noi, oricine ar fi ei, ca oameni. Nu stiu cat la suta traduc eu in fapt macar un pic din ce am scris aici, mi-as dori sa iubesc mai mult, si sa judec mai putin. Nascuti fiind din Iubire, nu putem fi liberi cu adevarat decat in Iubire.