miercuri, 12 iunie 2013

Romanians are coming and this time they really sing!

Pentru că într-un târziu şi-a dat seama şi primul ministru că ceva nu miroase bine la ICR, mi-am recuperat şi eu o revoltă pe care am avut-o imediat după 15 martie, când la ICR s-a afişat lista cu proiectele considerate neeligibile, şi implict, nefinanţabile de către "onorata", în prezent, instituţie de cultură.

"Corul nostru a participat, aproape an de an, la concursuri, proiecte sau festivaluri internaţionale. Pe oriunde am mers am făcut imagine bună României într-o mai mare măsură decât au reuşit multe programe de promovare guvernamentale. Şi dacă ne luaţi la bani mărunţi veţi vedea cât de grele şi cât de multe ne sunt medaliile.

An de an, ICR ne-a înţeles misiunea şi ne-a sprijinit cu finanţarea sau co-finanţarea proiectelor. Dintr-o dată, anul acesta proiectul nostru nu mai este eligibil. Brusc şi inexplicabil, Fundatia Culturala Sound a depus un proiect care "nu îndeplineşte condiţiile".. actele nu sunt cele care trebuiau să fie.. nu sunt suficiente sau.. nu sunt, dom'le. Ce mai tura-vura! Suntem nişte non-valori care nu meritam suportul ICR. 

Corul Sound îşi propusese să meargă, în iulie, la Festivalul Internaţional Llangollen - International Musical Eisteddfod din Ţara Galiilor, Marea Britanie. Poate şi pentru că în Marea Britanie e nevoie de o schimbare de mentalitate în privinţa românilor. 

Am reuşit să facem asta în Irlanda, în 2005 - când la Sligo, un ziar local titra, încă din 2004, pentru festivalul de anul următor: Romanians are coming and this time they really sing! (povestea e aşa: în 1999, la acelaşi festival s-a înscris un fals cor românesc, care odată ajuns pe aeroportul din Dublin s-a împrăştiat prin toată Irlanda, nici vorbă de participare la festival.. epic, nu?) Am făcut o figura frumoasă în Irlanda, în 2005, şi am salvat ce mai puteam salva din ruşinoasa poveste întâmplată în 1999. 

Şi, revenind la oile noastre - ne alegem întotdeauna proiectele care să aibă un sens reparator, constructiv, educativ, pozitiv pentru imaginea ţării noastre. Care să aducă în lumina lumii valorile autentice româneşti, frumuseţea şi gingăşia culturii noastre tradiţionale. Bineînţeles integrată în patrimoniul universal. Nu am cântat numai româneşte pe unde am mers, ci ne-am amestecat cu străinii şi le-am cântat pe limba lor, am învăţat să-i iubim şi i-am făcut să ne iubească. 

Nu o să uit niciodată lacrimile irlandezilor din catedrala în care am cântat în ultima zi de turneu în Irlanda. După Sfânta Liturghie de duminică, am dat un concert cu piese religioase şi, la final, am cântat o doină de-a noastră. Irlandezii nu ştiau de ce le curg lacrimile pe obraz, dar inima şi sufletul au propriile legi de comunicare.. care (se pare) nu pot fi înţelese de cei care sunt obişnuiţi să lucreze numai cu ştampila.

Şi totuşi vreau să cred că vom ajunge în Marea Britanie şi fără sprijinul ICR. Dacă şi voi consideraţi că merită investit în misiunea pe care o avem, ne puteţi sprijini folosind butonul de donaţii al paginii noastre de facebook (Sound Choir) sau pe site-ul corului http://www.choralsound.ro/en 


Vă mulţumesc şi sper să ne fiţi alături şi în sala de concert, atunci când vom avea din nou bucuria să ne aflăm în faţa publicului nostru."

miercuri, 5 iunie 2013

20 de femei inimoase au lucrat la construirea centrului pilot pentru persoane cu dizabilități ”Casa Mihail”

comunicat
Pentru a susţine şi promova proiectul Casa Mihail

Habitat for Humanity România a organizat evenimentul Women Build



Habitat for Humanity România a organizat prima ediție a evenimentului ”Women Build”. Cu această ocazie 20 de femei curajoase au lucrat pe șantierul Habitat din satul Novaci, judeţul Giurgiu, pentru a ajuta la construirea unui centru pilot pentru persoane cu dizabilități, numit ”Casa Mihail”. Doamnele au lucrat la armătură, la etrieri şi la fundația casei, aceasta fiind în faza de început a construcției.

Proiectul pe care mișcarea ”Women Build” îl sprijină va asigura o locuință pentru 6 persoane cu dizabilități mintale care acum locuiesc în centre rezidenţiale aparţinând DGASPC. Casa va fi complet accesibilizată şi se doreşte a deveni un model de incluziune şi valorizare socială a persoanelor cu dizabilități.

Pentru a promova dreptul persoanelor cu dizabilităţi la o viaţă independentă şi integrată în comunitate, Habitat for Humanity Romania organizează o serie de evenimente sub umbrela Women Build. Această mișcare se adresează tuturor doamnelor şi domnişoarelor care nu se feresc să înlocuiască pantofii cu bocancii, pixul și calculatorul cu ciocanul și care au puterea de a schimba în bine lucrurile din jurul lor.

Este o experiență unică și mă bucur că am putut, încă o dată, să contribuim nu numai cu cimentul pentru o fundație solidă, dar și cu munca entuziastă a colegilor din companie. Fiecare experiență de voluntariat pe șantierele Habitat for Humanity este o ocazie pentru oamenii din Lafarge România să voluntarieze în beneficiul celor care au nevoie de o casă simplă, decentă şi accesibilă ca preţ. Încurajarea mea pentru toţi cei care vor să se alăture unei cauze care merită este: ”Veniţi alături de noi!”, spune Camelia Săvoiu, CSR&Public Affairs Manager în cadrul Lafarge România.

Până la finalizarea Casei Mihail, vor mai avea loc alte două ediţii ale Women Build: pe 20 iulie şi în august. Înscrierile la aceste evenimente se fac pe site-ul http://www.wb.habitat.ro/.

Mişcarea Women Build este un concept al Habitat for Humanity International şi a început în anul 1998, iar de atunci până în prezent au fost ridicate 1.600 de case numai cu ajutorul doamnelor şi domnişoarelor care arată că nu se tem de munca fizică şi doresc să-şi ajute semenii în nevoie. Le mulţumim tuturor partenerilor noşti în acest proiect, precum şi doamnelor care s-au alăturat mişcării Women Build şi au demonstrat că oricine poate să devină fundraiser pentru o cauză nobilă”, declară Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse şi Comunicare Habitat for Humanity România.

Partenerii proiectului Casa Mihail sunt: Open Society Foundations – Iniţiativa de Sănătate Mintală, PRO ACT SUPORT, Lafarge România, Wienerberger Sisteme de Cărămizi şi Saint Gobain Initiatives Foundation. 


























Despre Open Society Foundations - Inițiativa de Sănătate Mintală
În toată lumea, personele marginalizate sau discriminate sunt lipsite adesea de îngrijire medicală sau beneficiază de servicii precare. Open Society Foundations dorește să stabilească politici și practici de sănătate bazate pe modele și promovează incluziunea socială, drepturile omului și justiția. Apără drepturile persoanelor instituționalizate și promovează locuirea în interiorul comunităților ca cetățeni egali cu respect, demnitate, acces la principalele servicii și dreptul de a alege cum să-și trăiască viața.

Despre PRO ACT SUPORT
ProACT este o organizație non-profit având credinţa fermă în potenţialul de dezvoltare al fiinţei umane şi al creării unei societăţi în care fiecare se regăseşte şi contează. Valorile Pro ACT Suport sunt pe cât de simple, pe atât de puternice: încredere, respect faţă de fiinţa umană, credinţa în autodeterminare, justiţie socială, empatie, responsabilitate faţă de generaţiile viitoare. Prin proiectul Casa Mihail, Pro ACT dorește să continue demersul început prin Centrul pilot de incluziune socială - Casa Tufa - de a sprijini persoanele cu dizabilități să devină cetățeni prețuiți de oamenii din jur și contribuabili ai comunității locale.

Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea precară a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfăşurate în ţară, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Argeş, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova şi Suceava. În România, Habitat for Humanity România a dezvoltat proiecte diverse pentru grupuri vulnerabile, construind case complet accesibilizate pentru persoane cu multiple dizabilități. În anul 2009, Iniţiativa pentru Sănătate Mintală și Habitat for Humanity România și-au unit pentru prima dată forțele alături de Fundația “Pentru Voi” pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru 6 persoane cu dizabilități din Timișoara.